Bułeczki cynamonowe

 
  • Do miski wlać mleko i drożdże, całość wymieszać.
  • Dodać cukier, 70g roztopionego masła i powoli mieszać.
  • Do mieszanki wbić jajka i całość zamieszać.
  • Na końcu wsypać mąkę i zacząć wyrabiać ciasto, następnie przykryć ścierką i odstawić na około godzinę.
  • W misce wymieszać cukier, cynamon i skórkę z cytryny.
  • Ciasto przełożyć na stolnicę, oprószyć mąką i rozwałkować na prostokąt.
  • Posmarować je roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru i skórki z cytryny.
  • Zwinąć całość w rulon i bez spłaszczania ciasta kroić plastry grube na około 3 cm.
  • Plastry ułożyć w formie lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w 200 stopniach przez około 15 minut.

Czego potrzebujesz ?

250 mlciepłego mleka
2duże jajka
masło
1/2szklanki cukru
1paczka suchych drożdży
4,5szklanki mąki
1opakowanie cynamonu mielonego Galeo
1szklanka brązowego cukru (może być trzcinowy lub biały)
skórka z cytryny
Wszystkie produkty