Chinkali

Przygotowanie:

  1. Podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodać do mięsa. Doprawić pieprzem i solą, dodać natkę pietruszki oraz szczyptę czosnku.
  2. Wlać 1 szklankę wody (lub bulionu), dokładnie wymieszać.
  3. Z mąki, ciepłej wody i roztopionego masła przygotować ciasto. Po wyrobieniu odstawić je na 20 minut.
  4. Ciasto rozwałkować na cienkie placki. Wyciąć krążki o średnicy 7-8 cm, na każdym ułożyć farsz i zawijać do góry tak, aby powstał „czubek”.
  5. Pierożki gotować w osolonej wodzie przez 3-4 minuty od momentu wypłynięciu.
  6. Jeść tak, aby w pierwszej kolejności wypić powstały w środku każdego chinkali rosół.


Czas przygotowania: 1 godz.
Danie dla 4-6 osób
Koszt: ok. 20 zł 

Czego potrzebujesz ?

200 g mielonej wieprzowiny
200 g mielonej baraniny
200 g mielonej wołowiny
2 duże cebule
2 łyżki oleju
500 gmąki
1szklanka ciepłej wody
50 gmasła
pieprz czarny mielony Galeo
czosnek granulowany Galeo
natka pietruszki Galeo
sól
Wszystkie produkty