Chlebki ziemniaczane

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.

Ziemniaki w mundurkach nakłuć widelcem i ugotować, odstawić do wystygnięcia. 2) Do obranych ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formować okrągłe chlebki o grubości ok 0,5 cm i średnicy 5 cm. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy. Smażyć po kilka minut na każdej ze stron na rozgrzanej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem lub na żeliwnej płycie.

Czas przygotowania: ok.40 min.
Koszt: ok. 22 zł

Czego potrzebujesz ?

4duże ziemniaki do pieczenia
200 gstopionego masła
400 gmąki pszennej
3łyżeczki proszku do pieczenia
4jajka
100 gtartego parmezanu
100 mlmleka
sól do smaku
2łyżki papryki słodkiej Galeo
1 1/2łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo
Wszystkie produkty