Crépes Suzette

1) Z mąki, mleka, jaj i cukru wanilinowego przygotować ciasto naleśnikowe
2) Naleśniki smażyć na posmarowanej delikatnie olejem patelni.
3) Miód skarmelizować na patelni, dodać sok z pomarańczy, lekko zredukować, a następnie dodać masło.
4) Do tak przygotowanego syropu włożyć złożone w trójkąty naleśniki, „filety” z 1 pomarańczy i smażyć je w syropie około 2 min.
5) Pod koniec dodać 30 ml brandy i podpalić.
Czas przygotowania: 30 min.
Danie dla 4-6 osób
Koszt: ok. 15 zł

Czego potrzebujesz ?

250 mąki
ok. 500 ml mleka
2 jaja
cukier wanilinowy Galeo
2-3 łyżki oleju
80 ml miodu
100 g masła
100 ml soku z pomarańczy (z kartonu lub świeżo wyciskanego)
1 pomarańcza
30 ml brandy (do podpalenia)
Wszystkie produkty