Grillowana karkówka w pikantnej marynacie z pieczonymi ziemniakami i sosem czosnkowym

Mięso poporcjować na ok. 200 g steki. Składniki marynaty wymieszać. Marynować mięso przez minimum 1,5 h. Ziemniaki pokrojone w ćwiartki wymieszać z oliwą, posolić i piec przez ok. 50-60 min. w temperaturze 200° C. Składniki sosu wymieszać ze sobą. Steki z karkówki smażyć na patelni grillowej lub zwykłej, przez kilka minut z każdej strony.

Czas przygotowania: ok. 2 h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok.4,5 zł

Czego potrzebujesz ?

800 gkarkówka wieprzowa
600 gziemniaki
2 łyżkioliwy
Marynata
3 łyżkioliwy z oliwek
1 łyżkamiodu
szczypta oregano Galeo
szczypta soli
szczypta pieprzu mielonego Galeo
0,5 łyżeczkichili Galeo
0,5 łyżeczkioctu winnego
Sos czosnkowy
200 mljogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
2 łyżeczkiczosnku granulowanego Galeo
1 łyżeczkaziół prowansalskich Galeo
Wszystkie produkty