Gruszka nadziewana orzechami

Do 1,5 litra wody dodać wino, 200 g cukru, posiekaną skórkę i sok z cytryny. Doprawić cynamonem. Zagotować syrop. Gruszki obrać i wydrążyć od dołu. Następnie gotować w syropie przez 5 min. Do orzechów dodać rodzynki, miód i krupnik. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym. Wymieszać. Gruszki wyjąć z syropu, nadziać je farszem z orzechów. 200 g cukru podgrzewać na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, podlać wodą, gotować 3-4 min. Dodać śmietankę i gotować do uzyskania konsystencji sosu. Gruszki podawać polane sosem.

Czas przygotowania: ok. 75 min.
Koszt: ok. 55 zł, koszt jednej porcji: ok. 4,60 zł

Czego potrzebujesz ?

12średnich gruszek
500 mlbiałego wina
1cytryna
400 gcukru
500 gorzechów włoskich
200 grodzynek
100 mlmiodu
75 mlkrupniku
500 mlśmietanki 36%
1,5 lwody
Cynamon Galeo
cukier wanilinowy Galeo
Wszystkie produkty