Wellington

Filety oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na kilka minut. Pieczarki z ½ pokrojonej w kostkę cebuli podsmażyć na złoty kolor, dodać koperek i natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Pozostałą pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na maśle i dodać szpinak. Wszystko poddusić. Pod koniec dodać śmietanę, doprawić pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz solą. Piersi z kurczaka obsmażyć, naciąć tak, aby powstały dwie „kieszonki” i w każdą włożyć przygotowany wcześniej farsz (dodatkowo kurczaka można owinąć cienkimi plastrami wędzonego boczku). Całość owinąć ciastem francuskim. Z reszty ciasta przygotować dekoracje, ułożyć je na wierzchu, posmarować rozkłóconym jajkiem, piec 20-25 minut w temperaturze 185 st.

Czas przygotowania: 1 godz.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 35 zł

Czego potrzebujesz ?

4 średnie filety z kurczaka
1 l opakowanie ciasta francuskiego
1 cebula
250 g pieczarek
150 g szpinaku
1 jajo
4 łyżki masła
2 łyżki śmietany 36%
2-3 łyżki oleju
wędzony boczek w plastrach
przyprawa do kurczaka Galeo
pieprz czarny mielony Galeo
natka pietruszki Galeo
koperek Galeo
czosnek granulowany Galeo
Wszystkie produkty