Do garnka wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Dodać czosnek, sól, pieprz. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Botwinę umyć i posiekać (zarówno liście jak i buraczki). Wrzucić do zupy i gotować przez 10 minut. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać śmietanę razem z mąką, dodać do zupy i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,5 zł
1,5 | litra bulionu warzywnego | |
4 | ziemniaki | |
1 | pęczek botwinki | |
50 ml | śmietany 18% | |
sok z 1 cytryny | ||
pieprz Galeo do smaku | ||
łyżeczka czosnku Galeo | ||
sól do smaku | ||
ewentualnie cukier do smaku | ||
4 | jajka ugotowane na twardo | |
koperek do podania |