Botwinka

Do garnka wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Dodać czosnek, sól, pieprz. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Botwinę umyć i posiekać (zarówno liście jak i buraczki). Wrzucić do zupy i gotować przez 10 minut. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać śmietanę razem z mąką, dodać do zupy i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.

Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,5 zł

Czego potrzebujesz ?

1,5litra bulionu warzywnego
4ziemniaki
1pęczek botwinki
50 mlśmietany 18%
sok z 1 cytryny
pieprz Galeo do smaku
łyżeczka czosnku Galeo
sól do smaku
ewentualnie cukier do smaku
4jajka ugotowane na twardo
koperek do podania
Wszystkie produkty