Do garnka wlać bulion warzywny, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować. Dodać czosnek, sól, pieprz. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Botwinę umyć i posiekać (zarówno liście jak i buraczki). Wrzucić do zupy i gotować przez 10 minut. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wymieszać śmietanę razem z mąką, dodać do zupy i zagotować, ewentualnie dosłodzić do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i świeżym koperkiem.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt jednej porcji: ok. 3,5 zł
![]() | 1,5 | litra bulionu warzywnego |
![]() | 4 | ziemniaki |
![]() | 1 | pęczek botwinki |
![]() | 50 ml | śmietany 18% |
![]() | sok z 1 cytryny | |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | łyżeczka czosnku Galeo | |
![]() | sól do smaku | |
![]() | ewentualnie cukier do smaku | |
![]() | 4 | jajka ugotowane na twardo |
![]() | koperek do podania |