Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Papryki piec w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 200°C, a następnie również obrać ze skóry. W misce umieścić pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórek. Dodać posiekaną czerwoną cebulę oraz por i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą, czosnkiem, pieprzem i natką pietruszki. Zalać zimnym bulionem warzywnym, wymieszać i zmiksować. Schłodzić w lodówce. Podawać z kleksami jogurtu naturalnego.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt porcji: ok. 3,5 zł
600 g | świeżych pomidorów | |
0,5 kg | papryki czerwonej | |
1 | ogórek zielony | |
1/2 | cebuli czerwonej | |
1 | por | |
0,5 l | bulionu warzywnego | |
czosnek Galeo | ||
natka pietruszki Galeo | ||
0,5 łyżeczki | pieprz ziarnisty Galeo | |
2 łyżki | oliwy z oliwek | |
sól | ||
jogurt naturalny |