Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Papryki piec w piekarniku przez 20 min. w temperaturze 200°C, a następnie również obrać ze skóry. W misce umieścić pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i ogórek. Dodać posiekaną czerwoną cebulę oraz por i oliwę z oliwek. Doprawić do smaku solą, czosnkiem, pieprzem i natką pietruszki. Zalać zimnym bulionem warzywnym, wymieszać i zmiksować. Schłodzić w lodówce. Podawać z kleksami jogurtu naturalnego.
Czas przygotowania: ok. 40 min.
Koszt: ok. 14 zł, koszt porcji: ok. 3,5 zł
![]() | 600 g | świeżych pomidorów |
![]() | 0,5 kg | papryki czerwonej |
![]() | 1 | ogórek zielony |
![]() | 1/2 | cebuli czerwonej |
![]() | 1 | por |
![]() | 0,5 l | bulionu warzywnego |
![]() | czosnek Galeo | |
![]() | natka pietruszki Galeo | |
![]() | 0,5 łyżeczki | pieprz ziarnisty Galeo |
![]() | 2 łyżki | oliwy z oliwek |
![]() | sól | |
![]() | jogurt naturalny |