Ciasto korzenne

Mikserem utrzyj masło z cukrem do połączenia składników. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Dodaj bakalie oraz orzechy w połowie zblendowane na pył. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto na papier i piecz przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto możesz wykończyć klasycznym lukrem z cukru pudru i wody.

Czas realizacji: 20 minut + 40 minut pieczenia
Porcja: forma o średnicy 20-24 cm
Koszt: ok. 25 zł

Czego potrzebujesz ?

300 gmąki pszennej
200 gmiękkiego masła
150 gcukru (najlepiej trzcinowego)
3jajka
100 gorzechów
50 gbakalii (mogą być same rozdzynki)
1/2łyżeczki proszku do pieczenia Galeo
1łyżka przyprawy do piernika Galeo
1łyżka kakao
Wszystkie produkty