- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Ciasto korzenne
Mikserem utrzyj masło z cukrem do połączenia składników. Dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i połącz wszystkie składniki. Dodaj bakalie oraz orzechy w połowie zblendowane na pył. Formę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto na papier i piecz przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto możesz wykończyć klasycznym lukrem z cukru pudru i wody.
Czas realizacji: 20 minut + 40 minut pieczenia
Porcja: forma o średnicy 20-24 cm
Koszt: ok. 25 zł
![]() | 300 g | mąki pszennej |
![]() | 200 g | miękkiego masła |
![]() | 150 g | cukru (najlepiej trzcinowego) |
![]() | 3 | jajka |
![]() | 100 g | orzechów |
![]() | 50 g | bakalii (mogą być same rozdzynki) |
![]() | 1/2 | łyżeczki proszku do pieczenia Galeo |
![]() | 1 | łyżka przyprawy do piernika Galeo |
![]() | 1 | łyżka kakao |