Kiełbasę pokroić w grube plastry, obsmażyć i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą, dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski, orzechy i rukolę.
Czas przygotowania: ok.45 min.
Koszt: ok. 35 zł
![]() | 600 g | cienkiej kiełbasy |
![]() | 2 | średnie cebule |
![]() | 2 | łyżki octu winnego z białego wina |
![]() | 2 | łyżki miodu |
![]() | 200 ml | przecieru pomidorowego |
![]() | 6 | krótkich bagietek |
![]() | 3 | ogórki konserwowe |
![]() | rukola | |
![]() | 4 | łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca |
![]() | 1 | łyżka oleju |
![]() | sol | |
![]() | 2 | łyżki curry Galeo |
![]() | 1/4 | łyżeczki chili Galeo |
![]() | 1 | łyżka papryki słodkiej Galeo |
![]() | pieprz czarny mielony Galeo |