Kiełbasę pokroić w grube plastry, obsmażyć i zdjąć z patelni. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać ocet oraz miód, podlać wodą, dusić przez kilka minut, a następnie dodać przecier pomidorowy. Dodać przyprawy, gotować kilka minut do uzyskania gęstego sosu, na koniec dodać kiełbasę. Bagietki naciąć od góry i wydrążyć, wstawić je na 5 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczone bagietki napełnić kiełbasą w sosie, oprószyć dodatkowo curry, dodać ogórki konserwowe pokrojone w kostkę lub cienkie paski, orzechy i rukolę.
Czas przygotowania: ok.45 min.
Koszt: ok. 35 zł
600 g | cienkiej kiełbasy | |
2 | średnie cebule | |
2 | łyżki octu winnego z białego wina | |
2 | łyżki miodu | |
200 ml | przecieru pomidorowego | |
6 | krótkich bagietek | |
3 | ogórki konserwowe | |
rukola | ||
4 | łyżki grubo posiekanych orzechów nerkowca | |
1 | łyżka oleju | |
sol | ||
2 | łyżki curry Galeo | |
1/4 | łyżeczki chili Galeo | |
1 | łyżka papryki słodkiej Galeo | |
pieprz czarny mielony Galeo |