Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj starte warzywa, zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, sól, pieprz i gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Wrzuć do garnka pokrojone w paski boczniaki i gotuj przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek, majeranek. Wymieszaj i odstaw z ognia. Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i zagotuj ponownie. Flaczki podawaj z pieczywem.
4 porcje
Czas realizacji: 30 minut
Koszt: ok. 38,45 zł (porcja ok. 9,60 zł)
450 g | boczniaków | |
2 | pietruszki | |
3 | marchewki | |
1/2 | selera | |
1 | cebula | |
20 ml | oleju rzepakowego | |
4 | liście laurowe Galeo | |
6 | ziaren ziela angielskiego Galeo | |
2 | łyżki majeranku | |
2 | łyżeczki słodkiej papryki Galeo | |
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
50 g | (2 łyżki) koncentratu pomidorowego | |
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
2 | litry bulionu warzywnego |