Flaczki z boczniaków

Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj starte warzywa, zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, sól, pieprz i gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Wrzuć do garnka pokrojone w paski boczniaki i gotuj przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek, majeranek. Wymieszaj i odstaw z ognia. Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i zagotuj ponownie. Flaczki podawaj z pieczywem.

4 porcje
Czas realizacji: 30 minut
Koszt: ok. 38,45 zł (porcja ok. 9,60 zł)

Czego potrzebujesz ?

450 gboczniaków
2pietruszki
3marchewki
1/2selera
1cebula
20 mloleju rzepakowego
4liście laurowe Galeo
6ziaren ziela angielskiego Galeo
2łyżki majeranku
2łyżeczki słodkiej papryki Galeo
1łyżeczka czosnku Galeo
50 g (2 łyżki) koncentratu pomidorowego
sól, pieprz Galeo do smaku
2litry bulionu warzywnego
Wszystkie produkty