Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubych oczkach. W dużym garnku, na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj starte warzywa, zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, sól, pieprz i gotuj przez ok. 15 minut aż warzywa zmiękną. Wrzuć do garnka pokrojone w paski boczniaki i gotuj przez ok. 5 minut. Dodaj czosnek, majeranek. Wymieszaj i odstaw z ognia. Dodaj do zupy koncentrat pomidorowy i zagotuj ponownie. Flaczki podawaj z pieczywem.
4 porcje
Czas realizacji: 30 minut
Koszt: ok. 38,45 zł (porcja ok. 9,60 zł)
![]() | 450 g | boczniaków |
![]() | 2 | pietruszki |
![]() | 3 | marchewki |
![]() | 1/2 | selera |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 20 ml | oleju rzepakowego |
![]() | 4 | liście laurowe Galeo |
![]() | 6 | ziaren ziela angielskiego Galeo |
![]() | 2 | łyżki majeranku |
![]() | 2 | łyżeczki słodkiej papryki Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 50 g | (2 łyżki) koncentratu pomidorowego |
![]() | sól, pieprz Galeo do smaku | |
![]() | 2 | litry bulionu warzywnego |