Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę a cebulę w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek, chili i 1 łyżeczkę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso i resztę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone dodać ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz opłukaną, ugotowaną białą fasolę. Smażyć jeszcze przez chwilę wszystkie składniki razem. Dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać pieczarki i przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut. Połączyć skrobię ziemniaczaną z zimną wodą w stosunku 4:1. Dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować przez 1-2 minuty, aby zgęstniał sos. W razie potrzeby można dodać dodatkową łyżkę skrobi. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Czas przygotowania: 1 h 40 minut
Koszt: ok. 16 zł, koszt jednej porcji: ok. 4 zł
![]() | 500 g | łopatki wieprzowej lub szynki |
![]() | 100 g | ugotowanej białej fasoli |
![]() | 1 | marchewka |
![]() | 2 | ziemniaki |
![]() | 1 | papryka |
![]() | 100 g | pieczarek |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 1/2 | opakowania przyprawy do gulaszu i leczo Galeo |
![]() | 1/2 | łyżeczki chili Galeo |
![]() | 250 ml | przecieru pomidorowego |
![]() | 2 | łyżki skrobi ziemniaczanej |
![]() | ziele angielskie Galeo | |
![]() | liście laurowe Galeo | |
![]() | 1/2 l | bulionu warzywnego (ew. gorąca woda) |
![]() | 50 ml | oleju rzepakowego |