Gulasz wieprzowy z białą fasolą

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę a cebulę w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek, chili i 1 łyżeczkę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso i resztę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone dodać ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz opłukaną, ugotowaną białą fasolę. Smażyć jeszcze przez chwilę wszystkie składniki razem. Dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać pieczarki i przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut. Połączyć skrobię ziemniaczaną z zimną wodą w stosunku 4:1. Dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować przez 1-2 minuty, aby zgęstniał sos. W razie potrzeby można dodać dodatkową łyżkę skrobi. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

Czas przygotowania: 1 h 40 minut
Koszt: ok. 16 zł, koszt jednej porcji: ok. 4 zł 

Czego potrzebujesz ?

500 głopatki wieprzowej lub szynki
100 gugotowanej białej fasoli
1marchewka
2ziemniaki
1papryka
100 gpieczarek
1cebula
1/2opakowania przyprawy do gulaszu i leczo Galeo
1/2łyżeczki chili Galeo
250 mlprzecieru pomidorowego
2łyżki skrobi ziemniaczanej
ziele angielskie Galeo
liście laurowe Galeo
1/2 lbulionu warzywnego (ew. gorąca woda)
50 mloleju rzepakowego
Wszystkie produkty