Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę a cebulę w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek, chili i 1 łyżeczkę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać mięso i resztę przyprawy do gulaszu i leczo. Smażyć na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone dodać ziele angielskie, liście laurowe, paprykę, ziemniaki i marchewkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz opłukaną, ugotowaną białą fasolę. Smażyć jeszcze przez chwilę wszystkie składniki razem. Dodać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie dodać pieczarki i przecier pomidorowy. Wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut. Połączyć skrobię ziemniaczaną z zimną wodą w stosunku 4:1. Dodać do gulaszu, dokładnie wymieszać i gotować przez 1-2 minuty, aby zgęstniał sos. W razie potrzeby można dodać dodatkową łyżkę skrobi. Podawać z ziemniakami lub kaszą.
Czas przygotowania: 1 h 40 minut
Koszt: ok. 16 zł, koszt jednej porcji: ok. 4 zł
500 g | łopatki wieprzowej lub szynki | |
100 g | ugotowanej białej fasoli | |
1 | marchewka | |
2 | ziemniaki | |
1 | papryka | |
100 g | pieczarek | |
1 | cebula | |
1/2 | opakowania przyprawy do gulaszu i leczo Galeo | |
1/2 | łyżeczki chili Galeo | |
250 ml | przecieru pomidorowego | |
2 | łyżki skrobi ziemniaczanej | |
ziele angielskie Galeo | ||
liście laurowe Galeo | ||
1/2 l | bulionu warzywnego (ew. gorąca woda) | |
50 ml | oleju rzepakowego |