1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
2) Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować.
4) W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min.
5) Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem.
Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 34 zł
600 g | filetów z karpia | |
1/2 | pęczka włoszczyzny | |
1 | cebula | |
1 | łyżka mąki | |
100 ml | czerwonego wina | |
100 g | piernika | |
1 | łyżeczka tartego, świeżego imbiru | |
2 | łyżki rodzynek | |
2 | łyżki migdałów | |
1 | cytryna | |
1 | łyżka powideł śliwkowych | |
1 | łyżka miodu | |
1 l | wody | |
olej/masło | ||
liście laurowe Galeo | ||
ziele angielskie Galeo | ||
cynamon Galeo | ||
pieprz Galeo | ||
sól |