Karp w szarym sosie

1) Włoszczyznę zalać 1 l wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować.
2) Do wywaru włożyć pokrojone filety z karpia. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut. Następnie wyjąć karpia z wywaru i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
3) Wywar przecedzić i trzykrotnie zredukować.
4) W rondelku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i podgrzewać do uzyskania zasmażki. Następnie dodać wywar, czerwone wino oraz starty piernik i gotować kilka min.
5) Sos przecedzić przez sito, dodać imbir, migdały, rodzynki, sok z cytryny, powidła śliwkowe i miód. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
6) Karpia wstawić na 5 min. do rozgrzanego do 180 st. piekarnika. Przed podaniem zalać sosem.


Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 34 zł 

Czego potrzebujesz ?

600 g filetów z karpia
1/2 pęczka włoszczyzny
1 cebula
1 łyżka mąki
100 ml czerwonego wina
100 g piernika
1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
1 cytryna
1 łyżka powideł śliwkowych
1 łyżka miodu
1 l wody
olej/masło
liście laurowe Galeo
ziele angielskie Galeo
cynamon Galeo
pieprz Galeo
sól
Wszystkie produkty