Keks

Czas przygotowania: około 120 minut

  • Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z jedną lub dwiema łyżkami mąki.
  • Oddzielić białka od żółtek, a sodę oczyszczoną Galeo wymieszać z mlekiem.
  • Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
  • Dodawać powoli mąkę do ubitej masy. Można wykorzystać mikser lub robota kuchennego.
  • Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie przełożyć do ciasta cały czas mieszając.
  • Do ciasta dodać rozpuszczoną w mleku sodę i bakalie.
  • Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką keksówki.
  • Piec przez godzinę w 180 stopniach.
  • Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Czego potrzebujesz ?

250 gmąki
180 gcukru
5jajek
250 gmargaryny
1/2łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
1łyżka mleka
1łyżeczka cukru wanilinowego Galeo
300 gbakalii
Wszystkie produkty