O marce
Produkty
Przepisy
Twoja kuchnia
Kontakt
Przepisy
>
Ciasta i desery
>
Keks
Keks
Czas przygotowania: około 120 minut
Bakalie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z jedną lub dwiema łyżkami mąki.
Oddzielić białka od żółtek, a sodę oczyszczoną Galeo wymieszać z mlekiem.
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Dodawać powoli mąkę do ubitej masy. Można wykorzystać mikser lub robota kuchennego.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie przełożyć do ciasta cały czas mieszając.
Do ciasta dodać rozpuszczoną w mleku sodę i bakalie.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką keksówki.
Piec przez godzinę w 180 stopniach.
Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Czego potrzebujesz
?
250 g
mąki
180 g
cukru
5
jajek
250 g
margaryny
1/2
łyżeczki sody oczyszczonej Galeo
1
łyżka mleka
1
łyżeczka cukru wanilinowego Galeo
300 g
bakalii
Wszystkie produkty