- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Korzenne brownie z orzechami
Przygotowanie:
Jajka wymieszać energicznie trzepaczką z cukrem. Nie ubijać! W rondelku rozpuścić masło razem z czekoladą. Odstawić na kilka minut do przestygnięcia. Rozpuszczoną czekoladę z masłem dodać do masy jajecznej i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika Galeo oraz cynamon. Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do masy wsypać pokruszone lub posiekane orzechy. Formę na ciasto o średnicy 30 cm skropić kilkoma kroplami oleju i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę czekoladową. Piec brownie przez 35 minut w temperaturze 160°C.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt: ok. 23 zł
4 | jajka | |
180 g | cukru | |
250 g | czekolady gorzkiej | |
250 g | masła | |
150 g | mąki pszennej | |
2 | łyżeczki przyprawy do piernika Galeo | |
1 | łyżeczka cynamonu Galeo | |
100 g | ulubionych orzechów (włoskie, laskowe, ziemne) |