Dynię obrać ze skóry i oczyścić z miąższu i pestek. Pokroić w sporą kostkę. W dużym garnku zeszklić na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodać dwie łyżki masła i wrzucić pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchewkę. Smażyć przez ok. 3-4 min. Dosypać paprykę i tymianek, zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać wody tak, by przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Po ostygnięciu zmiksować na krem. Podawać z pieczywem i pestkami dyni, można skropić na talerzu oliwą.
Czas przygotowana: ok. 50 minut
Koszt: ok. 9,5 zł
![]() |
ok 2 kg | dyni |
![]() |
1 l | bulionu warzywnego |
![]() |
1 | średnia cebula |
![]() |
2 | ząbki czosnku |
![]() |
2 | ziemniaki |
![]() |
2 | marchewki |
![]() |
2 | łyżki masła |
![]() |
oliwa | |
![]() |
tymianek Galeo | |
![]() |
papryka ostra Galeo | |
![]() |
pieprz Galeo | |
![]() |
sól |