Krem z dyni

Dynię obrać ze skóry i oczyścić z miąższu i pestek. Pokroić w sporą kostkę. W dużym garnku zeszklić na oliwie cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony czosnek. Dodać dwie łyżki masła i wrzucić pokrojone w kostkę dynię, ziemniaki i marchewkę. Smażyć przez ok. 3-4 min. Dosypać paprykę i tymianek, zalać bulionem warzywnym i dusić przez ok. 5 minut. Następnie dodać wody tak, by przykryć warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Po ostygnięciu zmiksować na krem. Podawać z pieczywem i pestkami dyni, można skropić na talerzu oliwą.

Czas przygotowana: ok. 50 minut
Koszt: ok. 9,5 zł

Czego potrzebujesz ?

ok 2 kg dyni
1 l bulionu warzywnego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
2 marchewki
2 łyżki masła
oliwa
tymianek Galeo
papryka ostra Galeo
pieprz Galeo
sól
Wszystkie produkty