Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Fasolkę wrzuć do gorącej wody i gotuj przez 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz przyprawy: czosnek, curry, chili, imbir. Podsmażaj ciągle mieszając przez ok. 2-3 minuty, do momenty, kiedy cebula się zeszkli. Dodaj kawałki kurczaka oraz fasolkę i smaż aż mięso zarumieni się na złoty kolor. Dorzuć szczyptę cukru oraz sok z cytryny. Na koniec wlej mleko kokosowe, zmniejsz ogień i duś całość przez ok. 4-5 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Czas realizacji: 35 minut
Porcja: 4 osoby
Koszt: ok. 16,70 zł (porcja ok. 4,20 zł)
![]() | 4 | piersi z kurczaka (ok. 600 g) |
![]() | 200 ml | mleka kokosowego |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 2 | łyżki przyprawy curry Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka chili Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka imbiru Galeo |
![]() | szczypta cukru | |
![]() | 2 | łyżki soku z cytryny |
![]() | 20 ml | oleju rzepakowego |
![]() | sól, pieprz Galeo do smaku | |
![]() | 100 g | zielonej fasolki szparagowej mrożonej |