Skrzydełka podziel na mniejsze części, następnie umyj i osusz mięso. Składniki marynaty wymieszaj dokładnie, aż utworzą jednolitą pastę. Skrzydełka z kurczaka wymieszaj dokładnie z marynatą w misce, miskę przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki – najlepiej na 24 godziny. Piekarnik nagrzej do 180-190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarowuj olejem, umieść w nim mięso i piecz przez ok. 60-70 minut. Skrzydełka powinny być mocno zarumienione. W czasie pieczenia możesz je odwrócić na drugą stronę. Podawaj razem z surowymi warzywami i frytkami.
Czas realizacji: 1,5 godziny
Porcje: dla 4 osób
Koszt: ok. 18 zł (porcja ok. 4,5 zł)
![]() | 1 kg | skrzydełek z kurczaka |
![]() | 250 ml | passaty pomidorowej |
![]() | 1 | łyżeczka chili Galeo |
![]() | 1 | łyżka papryki słodkiej Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka cynamonu Galeo |
![]() | 2 | łyżki oleju rzepakowego |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka oregano Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka musztardy |
![]() | sól do smaku | |
![]() | pieprz czarny Galeo do smaku |