Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, paprykę, chili oraz sezam i smażyć razem 2-3 minuty mieszając.
Dodać piwo. Gotować ok. 10 minut do czasu, aż piwo zredukuje się do połowy. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Odstawić do schłodzenia, przełożyć do blendera kielichowego, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji dodając oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 16,50 zł
2 | cebula | |
2 | łyżki oleju | |
100 g | czarnego sezamu | |
500 ml | ciemnego piwa typu Stout | |
6 | łyżek brązowego cukru | |
50 ml | oliwy | |
sól morska | ||
1 | łyżka czosnku granulowanego Galeo | |
2/3 | łyżeczki chili Galeo | |
1 | łyżka papryki słodkiej Galeo | |
pieprz czarny mielony Galeo |