Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, paprykę, chili oraz sezam i smażyć razem 2-3 minuty mieszając.
Dodać piwo. Gotować ok. 10 minut do czasu, aż piwo zredukuje się do połowy. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Odstawić do schłodzenia, przełożyć do blendera kielichowego, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji dodając oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 16,50 zł
![]() | 2 | cebula |
![]() | 2 | łyżki oleju |
![]() | 100 g | czarnego sezamu |
![]() | 500 ml | ciemnego piwa typu Stout |
![]() | 6 | łyżek brązowego cukru |
![]() | 50 ml | oliwy |
![]() | sól morska | |
![]() | 1 | łyżka czosnku granulowanego Galeo |
![]() | 2/3 | łyżeczki chili Galeo |
![]() | 1 | łyżka papryki słodkiej Galeo |
![]() | pieprz czarny mielony Galeo |