Piwny sos z sezamem

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodać czosnek, paprykę, chili oraz sezam i smażyć razem 2-3 minuty mieszając.
Dodać piwo. Gotować ok. 10 minut do czasu, aż piwo zredukuje się do połowy. Następnie dodać cukier i gotować na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Odstawić do schłodzenia, przełożyć do blendera kielichowego, miksować do uzyskania jednolitej konsystencji dodając oliwę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 16,50 zł 

Czego potrzebujesz ?

2cebula
2łyżki oleju
100 gczarnego sezamu
500 mlciemnego piwa typu Stout
6łyżek brązowego cukru
50 mloliwy
sól morska
1łyżka czosnku granulowanego Galeo
2/3łyżeczki chili Galeo
1łyżka papryki słodkiej Galeo
pieprz czarny mielony Galeo
Wszystkie produkty