Pizzowe ślimaczki

Czas przygotowania: około 90 minut

Danie dla 6 – 8 osób

  • Drożdże pokruszyć, posypać łyżką mąki i łyżeczką cukru, zalać niepełną szklanką (175 ml) ciepłej wody, wymieszać i odstawić na 10 minut.
  • Do zaczynu wsypać szczyptę soli, dodać 5 łyżek oleju i powoli dosypywać mąkę.
  • Ciasto wyrabiać od 7 do 10 minut, aż będzie przypominało w konsystencji plastelinę.
  • Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce pod przykryciem.
  • Przecier pomidorowy wraz z przyprawami i odrobiną oleju zagotować i odstawić do ostudzenia.
  • Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na duży prostokąt, posmarować je sosem i posypać startym serem.
  • Położyć na całość plastry salami i posypać odrobinę przyprawy do pizzy i zapiekanek.
  • Ciasto zwinąć w rulon i nożem odcinać grube plastry.
  • Plastry ułożyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 280 stopni.
  • Piec od 15 do 20 minut lub, gdy ciasto zacznie brązowieć. 

Czego potrzebujesz ?

20 gdrożdży
sól
1łyżeczka cukru
1-1,5 szklanki mąki pszennej
5łyżek oleju
przecier pomidorowy
pieprz czarny mielony Galeo
bazylia suszona Galeo
oregano suszone Galeo
przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo
tymianek Galeo
czosnek granulowany Galeo
250 gsera żółtego
salami w plastrach
Wszystkie produkty