Upieczoną i ostudzoną dynię rozdrobnić blenderem na purée. Dodać mleko, jajka, olej oraz cukier i wymieszać na gładką masę. W oddzielnej misce połączyć suche składniki, a następnie dodać je do ciasta, powoli mieszając aż masa będzie jednolita. Rozgrzać patelnię lekko wysmarowaną olejem i nakładać po 1 łyżce ciasta wyrównując powierzchnię. Smażyć ok. 2 minuty aż placuszki urosną i przewrócić na drugą stronę. Podawać z konfiturą jabłkową, syropem klonowym lub po prostu posypane cukrem pudrem i cynamonem.
Czas przygotowania: ok. 20 min.
Koszt: ok. 4 zł, koszt jednej porcji: ok. 1 zł
![]() | 300 g | upieczonej dyni |
![]() | 50 ml | mleka (może być także sojowe) |
![]() | 2 | jajka |
![]() | 150 g | mąki pszennej |
![]() | 40 ml | oleju rzepakowego |
![]() | 50 g | cukru |
![]() | 1 | łyżeczka proszku do pieczenia Galeo |
![]() | 0,5 | łyżeczki sody oczyszczonej Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka cynamonu Galeo |
![]() | 1g | łyżeczka imbiru Galeo |
![]() | szczypta soli |