Mięso opłucz, osusz i rozłóż na blacie. W mięso wsmaruj musztardę, pokrojone ząbki czosnku. Wyłóż liście laurowe, dopraw pieprzem Galeo, solą, tymiankiem Galeo. Na mięsie rozłóż w środkowej części suszone pomidory i pokrojone marynowane grzyby. Mięso natrzyj z każdej strony oliwą z oliwek. Zwiń mięso w rulon i zawiąż sznurkiem. Mięso dopraw jeszcze od strony zewnętrznej tymiankiem i pieprzem Galeo. Mięso umieść w brytfanie i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie mięso przewróć na drugą stronę, przykryj i piecz przez kolejne 30-40 minut w mniejszej temperaturze – około 170 stopni. Jeśli mięso jest nie wystarczająco zarumienione, zdejmij pokrywę lub folię i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Mięso wyjmij z piekarnika, daj mu odpocząć kilka minut i krój na duże plastry. Podawaj z pieczonymi warzywami i sałatą.
Czas realizacji: 30 minut + 1,5 h pieczenia
Porcje: dla 6-8 osób
Koszt: 42 zł
3-4 kg | surowego boczku lub łopatki wieprzowej | |
kilka liści laurowych | ||
sól, pieprz Galeo | ||
2 | łyżeczki tymianku Galeo | |
2 | główki czosnku | |
kilka suszonych pomidorów | ||
3 | łyżki musztardy | |
100 g | marynowanych grzybów | |
oliwa z oliwek | ||
sznurek |