Mięso opłucz, osusz i rozłóż na blacie. W mięso wsmaruj musztardę, pokrojone ząbki czosnku. Wyłóż liście laurowe, dopraw pieprzem Galeo, solą, tymiankiem Galeo. Na mięsie rozłóż w środkowej części suszone pomidory i pokrojone marynowane grzyby. Mięso natrzyj z każdej strony oliwą z oliwek. Zwiń mięso w rulon i zawiąż sznurkiem. Mięso dopraw jeszcze od strony zewnętrznej tymiankiem i pieprzem Galeo. Mięso umieść w brytfanie i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez ok. 30 minut. Po tym czasie mięso przewróć na drugą stronę, przykryj i piecz przez kolejne 30-40 minut w mniejszej temperaturze – około 170 stopni. Jeśli mięso jest nie wystarczająco zarumienione, zdejmij pokrywę lub folię i piecz jeszcze przez 15-20 minut. Mięso wyjmij z piekarnika, daj mu odpocząć kilka minut i krój na duże plastry. Podawaj z pieczonymi warzywami i sałatą.
Czas realizacji: 30 minut + 1,5 h pieczenia
Porcje: dla 6-8 osób
Koszt: 42 zł
![]() | 3-4 kg | surowego boczku lub łopatki wieprzowej |
![]() | kilka liści laurowych | |
![]() | sól, pieprz Galeo | |
![]() | 2 | łyżeczki tymianku Galeo |
![]() | 2 | główki czosnku |
![]() | kilka suszonych pomidorów | |
![]() | 3 | łyżki musztardy |
![]() | 100 g | marynowanych grzybów |
![]() | oliwa z oliwek | |
![]() | sznurek |