Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz surowy ryż. Prażyć przez ok. 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie wlać białe wino i odparować. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz dynię. Doprawić ostrą papryką i tymiankiem. Wymieszać. Podlewać bulionem i dusić ryż do momentu aż będzie al dente (20-25 minut). W tym czasie doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać masło oraz parmezan i wymieszać.
Czas przygotowania: ok. 40-50 minut
Koszt: ok. 17 zł, koszt jednej porcji: ok. 8,5 zł
![]() | 100 g | ryżu arborio (ewentulnie zwykłego białego ryżu) |
![]() | 50 g | boczku wędzonego lub parzonego |
![]() | 200 g | dyni |
![]() | 1 | mała cebula |
![]() | 1 l | wywaru warzywnego |
![]() | 20 g | masła |
![]() | 50 ml | wina białego wytrawnego |
![]() | 50 g | parmezanu |
![]() | 1 | łyżeczka tymianku Galeo |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
![]() | 1 | łyżka oliwy z oliwek |