1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem.
2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić czosnkiem, pieprzem i solą.
3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem.
4) Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 185 stopni.
5) Podawać z cytryną.
Czas przygotowania: 60 min.
Danie dla 6 osób
![]() |
800 g | ziemniaków |
![]() |
400 g | świeżego szpinaku |
![]() |
100 g | masła |
![]() |
150 ml | mleka |
![]() |
500 g | filetu z łososia/sandacza |
![]() |
6-10 | jajek |
![]() |
czosnek granulowany Galeo | |
![]() |
natka pietruszki Galeo | |
![]() |
koperek Galeo | |
![]() |
pieprz Galeo | |
![]() |
sól |