1) Pokrojoną w plastry włoszczyznę zalać 500 ml wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować ok. 20 min.
2) Pod koniec dodać ocet, żubrówkę, plastry cytryny, 2 łyżeczki cukru i doprawić solą, dodać koperek i natkę pietruszki.
3) Ryby pokroić w bardzo cienkie plastry i oprószyć solą. Ułożyć w kamionkowym naczyniu, zalać wystudzoną marynatą.
4) Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Czas przygotowania: 30 min. + czas marynowania.
Danie dla 4 osób
Koszt: ok. 53 zł
300 g | filetów z łososia | |
300 g | filetów z sandacza | |
1/2 | pęczka włoszczyzny | |
1 | cebula | |
250 ml | octu spirytusowego | |
100 ml | żubrówki | |
500 ml | wody | |
ziele angielskie Galeo | ||
1 | cytryna | |
2 | łyżeczki cukru | |
sól do smaku | ||
liście laurowe Galeo | ||
ziele angielskie Galeo | ||
natka pietruszki Galeo | ||
koperek Galeo |