Ugotować al dente makaron i różyczki brokułu w lekko osolonej wodzie (można w tym samym garnku). Umieścić w dużej misce ugotowany makaron, brokuł, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki oraz liście sałaty. Dodać oliwę wymieszaną z przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać na głębokich talerzach z pestkami słonecznika, parmezanem i liśćmi bazylii.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł
![]() | 400 g | makaronu penne lub farfale |
![]() | 1 | brokuł |
![]() | garść pestek słonecznika | |
![]() | 70 g | oliwek czarnych |
![]() | 2 | pomidory |
![]() | 50 g | rukoli lub endywii |
![]() | 5 | łyżek oliwy z oliwek |
![]() | 50 g | sera typu parmezan |
![]() | 10 g | liści bazylii |
![]() | 2-3 | łyżeczki przyprawy do sałatek Galeo |
![]() | sól |