Ugotować al dente makaron i różyczki brokułu w lekko osolonej wodzie (można w tym samym garnku). Umieścić w dużej misce ugotowany makaron, brokuł, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki oraz liście sałaty. Dodać oliwę wymieszaną z przyprawą do sałatek. Dokładnie wymieszać. Podawać na głębokich talerzach z pestkami słonecznika, parmezanem i liśćmi bazylii.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 26 zł, koszt jednej porcji: ok. 6,5 zł
400 g | makaronu penne lub farfale | |
1 | brokuł | |
garść pestek słonecznika | ||
70 g | oliwek czarnych | |
2 | pomidory | |
50 g | rukoli lub endywii | |
5 | łyżek oliwy z oliwek | |
50 g | sera typu parmezan | |
10 g | liści bazylii | |
2-3 | łyżeczki przyprawy do sałatek Galeo | |
sól |