Krok 1
Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa duszonego Galeo, a dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem i ziołami prowansalskimi, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40 minut. jeśli chcemy, aby wołowina pozostała różowa to należy skrócić czas pieczenia ok. 20-25 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe, cienkie plasterki.
Krok 2
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż będzie miękka.
Krok 3
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.
Krok 4
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 5
Kapustę szatkujemy na małe paseczki.
Krok 6
Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.
Krok 7
Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
W misce łączymy wystudzoną soczewicę, plasterki upieczonej wołowiny, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 120 min+
Przepis przygotowany przez Agę S-k w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl
500 g | wołowiny na pieczeń | |
220 g | soczewicy zielonej | |
4 | duże marchewki | |
2 | pietruszki | |
6 | średnich buraków | |
1 | cebula | |
200 g | białej kapusty | |
1 | por | |
1 | mały kawałek selera | |
sól | ||
pieprz | ||
kilka liści laurowych Galeo | ||
1 | opakowanie tymianku Galeo | |
2 | łyżki przyprawy do mięsa duszonego Galeo | |
2 | łyżki majeranku Galeo | |
1 | opakowanie ziół prowansalskich Galeo | |
Kilka ziaren ziela angielskiego Galeo | ||
natka pietruszki do dekoracji | ||
olej | ||
2 | łyżki oregano Galeo | |
Sos do sałatki | ||
6 | łyżek octu balsamicznego | |
6 | łyżek musztardy | |
6 | łyżek płynnego miodu | |
8 | łyżek oleju | |
2 | łyżeczki tymianku Galeo | |
sól | ||
pieprz Galeo |