Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami i wołowiną

Krok 1
Wołowinę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie oprószamy ją solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa duszonego Galeo, a dodatkowo tymiankiem, oregano, majerankiem i ziołami prowansalskimi, dodajemy kilka liści laurowych, ziele angielskie i obkładamy pokrojoną w plasterki cebulą. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 2 godziny, po tym czasie przekładamy je do rękawa do pieczenia i układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 40 minut. jeśli chcemy, aby wołowina pozostała różowa to należy skrócić czas pieczenia ok. 20-25 minut. Upieczoną i ostudzoną wołowinę kroimy na małe, cienkie plasterki.
Krok 2
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie około 15-20 minut, aż będzie miękka.
Krok 3
Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w grubsze słupki. Skrapiamy je olejem i oprószamy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 15-20 minut, tak aby warzywa nie były zbyt przesuszone.
Krok 4
Buraki obieramy ze skóry i kroimy w grube plastry, skrapiamy je olejem i posypujemy solą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowane buraki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30-40 minut.
Krok 5
Kapustę szatkujemy na małe paseczki.
Krok 6
Pora kroimy w podłużne paseczki i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie lekko brązowy.
Krok 7
Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy 6 łyżek octu balsamicznego, 6 łyżek musztardy,6 łyżek płynnego miodu, 8 łyżek oleju i 2 łyżeczki tymianku i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 8
W misce łączymy wystudzoną soczewicę, plasterki upieczonej wołowiny, upieczone warzywa (marchewkę, selera, pietruszkę, buraki), usmażonego pora oraz poszatkowaną kapustę i sos i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dekorujemy posiekaną natką pietruszki.

Czas przygotowania: 120 min+

Przepis przygotowany przez Agę S-k w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl

Czego potrzebujesz ?

500 g wołowiny na pieczeń
220 gsoczewicy zielonej
4duże marchewki
2pietruszki
6średnich buraków
1cebula
200 gbiałej kapusty
1por
1mały kawałek selera
sól
pieprz
kilka liści laurowych Galeo
1opakowanie tymianku Galeo
2łyżki przyprawy do mięsa duszonego Galeo
2łyżki majeranku Galeo
1opakowanie ziół prowansalskich Galeo
Kilka ziaren ziela angielskiego Galeo
natka pietruszki do dekoracji
olej
2łyżki oregano Galeo
Sos do sałatki
6łyżek octu balsamicznego
6łyżek musztardy
6łyżek płynnego miodu
8łyżek oleju
2łyżeczki tymianku Galeo
sól
pieprz Galeo
Wszystkie produkty