Śledzie z czarną soczewicą

1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 st.
2) Soczewicę ugotować, odstawić do wystygnięcia.
3) Pokrojoną w grube piórka białą cebulę podsmażyć, dodać miód, ocet, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Podlać wodą i gotować kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem.
4) Namoczone, pokrojone śledzie zalać wystudzonym sosem i wymieszać.
5) Do soczewicy dodać pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, cząstki buraków, cebulę, zblanszowany porwany jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać.
6) Śledzie układać na sałatce z czarnej soczewicy.

Czas przygotowania: 60 min.

Czego potrzebujesz ?

6filetów ze śledzi
2-3buraki
100 gczarnej soczewicy beluga
1duża biała cebula
2-3łyżki miodu
100 mloctu winnego z białego wina
1łyżeczka skórki z pomarańczy
1łyżka rodzynek
4liście jarmużu
mała puszka brzoskwiń w syropie
1średnia czerwona cebula
olej
majeranek Galeo
cynamon Galeo
bazylia Galeo
sól
Wszystkie produkty