1) Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 st.
2) Soczewicę ugotować, odstawić do wystygnięcia.
3) Pokrojoną w grube piórka białą cebulę podsmażyć, dodać miód, ocet, skórkę z pomarańczy i rodzynki. Podlać wodą i gotować kilka minut, na koniec doprawić solą, pieprzem, majerankiem i cynamonem.
4) Namoczone, pokrojone śledzie zalać wystudzonym sosem i wymieszać.
5) Do soczewicy dodać pokrojone w grubą kostkę brzoskwinie, cząstki buraków, cebulę, zblanszowany porwany jarmuż. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać.
6) Śledzie układać na sałatce z czarnej soczewicy.
Czas przygotowania: 60 min.
6 | filetów ze śledzi | |
2-3 | buraki | |
100 g | czarnej soczewicy beluga | |
1 | duża biała cebula | |
2-3 | łyżki miodu | |
100 ml | octu winnego z białego wina | |
1 | łyżeczka skórki z pomarańczy | |
1 | łyżka rodzynek | |
4 | liście jarmużu | |
mała puszka brzoskwiń w syropie | ||
1 | średnia czerwona cebula | |
olej | ||
majeranek Galeo | ||
cynamon Galeo | ||
bazylia Galeo | ||
sól |