Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i odstaw. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę i cebulę. Smaż aż papryka lekko zmięknie. Na patalnię wrzuć ugotowany makaron oraz wlej sos. Smaż ciągle mieszając. Jeśli całość będzie za sucha, możesz dodawać wodę z gotowania makaronu. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.
Czas realizacji: 30 minut
Porcje: dla 4 osób
Koszt: 31 zł
![]() | 300 g | makaronu ryżowego |
![]() | 300 g | piersi z kurczaka |
![]() | 1 | marchewka |
![]() | 1 | duża cebula dymka |
![]() | szczypiorek | |
![]() | sól, pieprz Galeo do smaku | |
![]() | 1 | łyżka oleju |
![]() | 50 g | orzeszków ziemnych solonych |
![]() | 2 | łyżki masła orzechowego |
![]() | 50 ml | gorącej wody |
![]() | 3 | łyżki sosu sojowego |
![]() | 1/2 | łyżeczki czosnku Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka imbiru Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka chili Galeo |
![]() | sok z 1 limonki | |
![]() | szczypta cukru |