Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą i odstaw. Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Pierś z kurczaka pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i smaż kurczaka aż się zarumieni. Dodaj pokrojoną w paski paprykę, marchewkę i cebulę. Smaż aż papryka lekko zmięknie. Na patalnię wrzuć ugotowany makaron oraz wlej sos. Smaż ciągle mieszając. Jeśli całość będzie za sucha, możesz dodawać wodę z gotowania makaronu. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i orzeszkami.
Czas realizacji: 30 minut
Porcje: dla 4 osób
Koszt: 31 zł
300 g | makaronu ryżowego | |
300 g | piersi z kurczaka | |
1 | marchewka | |
1 | duża cebula dymka | |
szczypiorek | ||
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
1 | łyżka oleju | |
50 g | orzeszków ziemnych solonych | |
2 | łyżki masła orzechowego | |
50 ml | gorącej wody | |
3 | łyżki sosu sojowego | |
1/2 | łyżeczki czosnku Galeo | |
1 | łyżeczka imbiru Galeo | |
1 | łyżeczka chili Galeo | |
sok z 1 limonki | ||
szczypta cukru |