Soczewicę opłukać, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez 7 minut. Pod koniec gotowania posolić. Ugotowaną soczewicę odsączyć i przełożyć do miski. Batata umyć, pokroić, skropić oliwą i piec w 160 stopniach przez 30 minut. Upieczonego batata obrać ze skórki i dodać do soczewicy. Do batata i soczewicy dodać mąkę, czosnek i olej kokosowy, całość dokładnie zblendować. Następnie wsypać zioła, wbić jajko i pomieszać. Na koniec doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć masę do silikonowej formy i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 45-50 minut, do czasu, aż pasztet będzie rumiany. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
*Przepis przygotowany przez Zofię Leszczyńską (www.foodingreen.pl) w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl
1 | szklanka czerwonej soczewicy | |
1 | batat | |
1 | 1 łyżka oleju kokosowego | |
1 | ząbek czosnku | |
1 | łyżeczka suszonego tymianku Galeo | |
1 | łyżeczka suszonej bazylii Galeo | |
1 | łyżeczka oregano Galeo | |
2 | łyżki oliwy | |
1 | jajko | |
1/3 | szklanki mąki owsianej/ zmielonych płatków owsianych | |
1 | łyżeczka soli |