5 pomysłów na dipy do warzyw lub pieczywa

Pasta z zielonego groszku

Przygotowanie:

Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Pestki słonecznika zblenduj na gładką masę. Dodaj zielony groszek, oliwę, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem i zblenduj na jednolitą masę. Na koniec dodaj cebulę i wymieszaj.

Klasyczny hummus

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.

Pasta z dyni

Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju oraz przyprawami Galeo. Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, dopraw do smaku solą i pieprzem i całość zblenduj na jednolitą masę.

Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.

Pasta z buraka i słonecznika

Przygotowanie: 

Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Następnie zblenduj je na gładką masę z sokiem z cytryny. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.

Czas realizacji każdej pasty: 10 minut
Porcja pasty: 150 g
Koszt każdej pasty: 6 zł 

Czego potrzebujesz ?

Pasta z zielonego groszku
100 gzielonego groszku (najlepiej z puszki)
1/4cebuli
50 gpestek słonecznika
1/2szklanki zimnej wody
sól, pieprz Galeo do smaku
odrobina oliwy z oliwek
szczypta oregano Galeo
Klasyczny hummus
150 gugotowanej ciecierzycy
łyżeczka pasty sezamowej
szczypta czosnku Galeo
sól, pieprz Galeo do smaku
odrobina zimnej wody
Pasta z dyni
100 gupieczonej dyni
1/4cebuli
szczypta chili Galeo
szczypta tymianku Galeo
sól, pieprz Galeo do smaku
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
100 gugotowanej czerwonej fasoli
szczypta majeranku Galeo
50 gsuszonych pomidorów
sól, pieprz Galeo do smaku
Pasta z buraka i słonecznika
100 gupieczonego buraka
50 gpestek słonecznika
1/2szklanki zimnej wody
20 mlsoku z cytryny
1łyżeczka tymianku Galeo
sól, pieprz Galeo do smaku
Wszystkie produkty