Pasta z zielonego groszku
Przygotowanie:
Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij cebulę. Pestki słonecznika zblenduj na gładką masę. Dodaj zielony groszek, oliwę, oregano, dopraw do smaku solą i pieprzem i zblenduj na jednolitą masę. Na koniec dodaj cebulę i wymieszaj.
Klasyczny hummus
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z dyni
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobiną oleju oraz przyprawami Galeo. Zeszkloną cebulę dodaj do dyni, dopraw do smaku solą i pieprzem i całość zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zblenduj na jednolitą masę.
Pasta z buraka i słonecznika
Przygotowanie:
Pestki słonecznika namocz w zimnej wodzie. Następnie zblenduj je na gładką masę z sokiem z cytryny. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
Czas realizacji każdej pasty: 10 minut
Porcja pasty: 150 g
Koszt każdej pasty: 6 zł
Pasta z zielonego groszku | ||
---|---|---|
100 g | zielonego groszku (najlepiej z puszki) | |
1/4 | cebuli | |
50 g | pestek słonecznika | |
1/2 | szklanki zimnej wody | |
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
odrobina oliwy z oliwek | ||
szczypta oregano Galeo | ||
Klasyczny hummus | ||
150 g | ugotowanej ciecierzycy | |
łyżeczka pasty sezamowej | ||
szczypta czosnku Galeo | ||
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
odrobina zimnej wody | ||
Pasta z dyni | ||
100 g | upieczonej dyni | |
1/4 | cebuli | |
szczypta chili Galeo | ||
szczypta tymianku Galeo | ||
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
Pasta z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów | ||
100 g | ugotowanej czerwonej fasoli | |
szczypta majeranku Galeo | ||
50 g | suszonych pomidorów | |
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
Pasta z buraka i słonecznika | ||
100 g | upieczonego buraka | |
50 g | pestek słonecznika | |
1/2 | szklanki zimnej wody | |
20 ml | soku z cytryny | |
1 | łyżeczka tymianku Galeo | |
sól, pieprz Galeo do smaku |