- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Babka zaparzana
Utrzeć jajka z cukrem na pulchną masę i stopniowo wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować masło. Dodawać po 1/3 do masy jajecznej, za każdym razem doprowadzając tłuszcz do zagotowania. Piec w natłuszczonej formie z tuleją do baby, w temperaturze 160-170°C przez 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku, ewentualnie piec jeszcze przez kilka minut. Na koniec oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym lub ozdobić wedle uznania.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Koszt: ok. 20 zł
7 | jajek | |
0,5 kg | cukru | |
0,5 kg | mąki ziemniaczanej | |
40 dag | masła | |
płaska łyżeczka proszku do pieczenia | ||
2 | łyżki cukru pudru | |
1 | cukru wanilinowego Galeo |