- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Babka zaparzana
Utrzeć jajka z cukrem na pulchną masę i stopniowo wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zagotować masło. Dodawać po 1/3 do masy jajecznej, za każdym razem doprowadzając tłuszcz do zagotowania. Piec w natłuszczonej formie z tuleją do baby, w temperaturze 160-170°C przez 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto upiekło się w środku, ewentualnie piec jeszcze przez kilka minut. Na koniec oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym lub ozdobić wedle uznania.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Koszt: ok. 20 zł
![]() | 7 | jajek |
![]() | 0,5 kg | cukru |
![]() | 0,5 kg | mąki ziemniaczanej |
![]() | 40 dag | masła |
![]() | płaska łyżeczka proszku do pieczenia | |
![]() | 2 | łyżki cukru pudru |
![]() | 1 | cukru wanilinowego Galeo |