Burgery wegetariańskie

Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.

Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 min w temp. 175 stopni. Kaszę zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 5-8 min. Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone osobno boczniaki i cebulę, starte ugotowane jaja oraz surowe jaja. Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę. Formować burgery po ok. 200 g.
Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. Układać w nich sałatę, plastry pieczonych buraków, usmażone burgery, ulubiony sos, plastry ogórków i czerwonej cebuli.

Czas przygotowania: ok.40 min.+ czas pieczenia buraków
Koszt: ok. 28 zł 

Czego potrzebujesz ?

4-6bułek do burgerów
200 gkaszy kuskus
1cebula
500 gboczniaków
2jajka ugotowane na twardo
2jajka
2czerwone buraki
2-3ogórki konserwowe
1czerwona cebula
kilka liści ulubionej sałaty
sól
2łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo
2łyżeczki majeranku Galeo
2łyżeczki natki pietruszki Galeo
pieprz czarny mielony Galeo
Wszystkie produkty