Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 min w temp. 175 stopni. Kaszę zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 5-8 min. Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone osobno boczniaki i cebulę, starte ugotowane jaja oraz surowe jaja. Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę. Formować burgery po ok. 200 g.
Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. Układać w nich sałatę, plastry pieczonych buraków, usmażone burgery, ulubiony sos, plastry ogórków i czerwonej cebuli.
Czas przygotowania: ok.40 min.+ czas pieczenia buraków
Koszt: ok. 28 zł
![]() | 4-6 | bułek do burgerów |
![]() | 200 g | kaszy kuskus |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 500 g | boczniaków |
![]() | 2 | jajka ugotowane na twardo |
![]() | 2 | jajka |
![]() | 2 | czerwone buraki |
![]() | 2-3 | ogórki konserwowe |
![]() | 1 | czerwona cebula |
![]() | kilka liści ulubionej sałaty | |
![]() | sól | |
![]() | 2 | łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo |
![]() | 2 | łyżeczki majeranku Galeo |
![]() | 2 | łyżeczki natki pietruszki Galeo |
![]() | pieprz czarny mielony Galeo |