Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 75 min w temp. 175 stopni. Kaszę zalać wrzątkiem w proporcjach 1:2, przykryć i odstawić na 5-8 min. Do wystudzonej kaszy dodać pokrojone w kostkę i podsmażone osobno boczniaki i cebulę, starte ugotowane jaja oraz surowe jaja. Doprawić pieprzem ziołowym, majerankiem, solą i pieprzem, dodać natkę pietruszki, wyrobić na jednolitą masę. Formować burgery po ok. 200 g.
Przekrojone bułki grillować po kilkadziesiąt sekund na każdej ze stron. Układać w nich sałatę, plastry pieczonych buraków, usmażone burgery, ulubiony sos, plastry ogórków i czerwonej cebuli.
Czas przygotowania: ok.40 min.+ czas pieczenia buraków
Koszt: ok. 28 zł
4-6 | bułek do burgerów | |
200 g | kaszy kuskus | |
1 | cebula | |
500 g | boczniaków | |
2 | jajka ugotowane na twardo | |
2 | jajka | |
2 | czerwone buraki | |
2-3 | ogórki konserwowe | |
1 | czerwona cebula | |
kilka liści ulubionej sałaty | ||
sól | ||
2 | łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo | |
2 | łyżeczki majeranku Galeo | |
2 | łyżeczki natki pietruszki Galeo | |
pieprz czarny mielony Galeo |