Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki Galeo.
Ziemniaki w mundurkach nakłuć widelcem i ugotować, odstawić do wystygnięcia. 2) Do obranych ziemniaków dodać pozostałe składniki, wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta. Z ciasta formować okrągłe chlebki o grubości ok 0,5 cm i średnicy 5 cm. Ułożyć na posypanej mąką stolnicy. Smażyć po kilka minut na każdej ze stron na rozgrzanej patelni, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej olejem lub na żeliwnej płycie.
Czas przygotowania: ok.40 min.
Koszt: ok. 22 zł
4 | duże ziemniaki do pieczenia | |
200 g | stopionego masła | |
400 g | mąki pszennej | |
3 | łyżeczki proszku do pieczenia | |
4 | jajka | |
100 g | tartego parmezanu | |
100 ml | mleka | |
sól do smaku | ||
2 | łyżki papryki słodkiej Galeo | |
1 1/2 | łyżeczki pieprzu ziołowego Galeo |