Posiekać szczaw, a cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć w garnku. Zalać 1/4 bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Dodać resztę bulionu, zagotować i zdjąć z ognia. Ostudzić zupę i połowę zmiksować, następnie połączyć obie części. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą oraz koperkiem. Schładzać przez minimum godzinę w lodówce. Podawać z połówką jajka oraz posypaną migdałami.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Czas chłodzenia: ok. 1h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok. 4,5 zł
500 g | szczawiu (liście) | |
1 | cebula | |
łyżka masła | ||
1 l | bulionu warzywnego | |
sok z 1 cytryny | ||
200 g | śmietany 18% | |
sól | ||
pieprz Galeo | ||
koperek Galeo | ||
2 | jajka ugotowane na twardo | |
50 g | migdałów |