Chłodnik szczawiowy

Posiekać szczaw, a cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć w garnku. Zalać 1/4 bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Dodać resztę bulionu, zagotować i zdjąć z ognia. Ostudzić zupę i połowę zmiksować, następnie połączyć obie części. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą oraz koperkiem. Schładzać przez minimum godzinę w lodówce. Podawać z połówką jajka oraz posypaną migdałami.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Czas chłodzenia: ok. 1h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok. 4,5 zł 

Czego potrzebujesz ?

500 gszczawiu (liście)
1cebula
łyżka masła
1 lbulionu warzywnego
sok z 1 cytryny
200 gśmietany 18%
sól
pieprz Galeo
koperek Galeo
2jajka ugotowane na twardo
50 gmigdałów
Wszystkie produkty