Posiekać szczaw, a cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć w garnku. Zalać 1/4 bulionu i dusić przez ok. 10 minut. Dodać resztę bulionu, zagotować i zdjąć z ognia. Ostudzić zupę i połowę zmiksować, następnie połączyć obie części. Dodać śmietanę, doprawić pieprzem, solą oraz koperkiem. Schładzać przez minimum godzinę w lodówce. Podawać z połówką jajka oraz posypaną migdałami.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Czas chłodzenia: ok. 1h
Koszt: ok. 18 zł, koszt porcji: ok. 4,5 zł
![]() | 500 g | szczawiu (liście) |
![]() | 1 | cebula |
![]() | łyżka masła | |
![]() | 1 l | bulionu warzywnego |
![]() | sok z 1 cytryny | |
![]() | 200 g | śmietany 18% |
![]() | sól | |
![]() | pieprz Galeo | |
![]() | koperek Galeo | |
![]() | 2 | jajka ugotowane na twardo |
![]() | 50 g | migdałów |