Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju na patelni. Mięso dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, dodaj jajko oraz cebulę i wymieszaj. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy, dodaj odrobinę zimnej wody. Z mięsa uformuj dwa duże kotlety i grilluj je na patelni (lekko posmarowanej olejem) z każdej strony, aż mięso będzie gotowe.
Bułki przekrój na pół i podgrzej je w piekarniku. Między części bułek włóż kolejno: sałatę, pomidora, burgera, plaster żółtego sera, ogórek, cebulę i zakończ wszystko ketchupem lub innym ulubionym sosem.
Czas realizacji: 40 minut
Porcje: dla 2 osób
Koszt: ok. 24 zł (porcja ok. 12 zł)
300 g | mielonego mięsa wieprzowego | |
1/2 | średniej cebuli | |
1 | jajko | |
sól, pieprz Galeo do smaku | ||
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
chili Galeo do smaku | ||
Dodatki | ||
---|---|---|
sałata karbowana | ||
ogórek konserwowy | ||
plastry żółtego sera | ||
czerwona cebula | ||
pomidor | ||
bułki do hamburgerów | ||
ketchup |