Obsmażyć na patelni pokrojone w paski lub kostkę mięsa pieczone, kiełbasę i boczek i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć na oleju pokrojoną
w kostkę cebulę. Dodać ją do mięsa, doprawić majerankiem, czosnkiem, słodką papryką i dokładnie wymieszać. Doda
bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dołożyć ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrojone w paski. Gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. W razie potrzeby zaprawić łyżką lub dwiema gorącego forszmaku. Dodać zasmażkę do dania, gotować do zgęstnienia. Podawa
z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt: ok. 20 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł
![]() | 200 g | mięsa pieczonego (schabu, wieprzowiny lub szynki) |
![]() | 100 g | kiełbasy wędzonej |
![]() | 100 g | boczku pieczonego |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 1 | papryka czerwona |
![]() | 500 ml | bulionu warzywnego |
![]() | 2 | łyżki koncentratu pomidorowego |
![]() | 3 | liście laurowy Galeo |
![]() | 6 | ziaren ziela angielskiego Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka papryki słodkiej Galeo |
![]() | 1 i 1/2 | łyżeczki majeranku Galeo |
![]() | 1/2 | łyżeczki czosnku Galeo |
![]() | 1 | łyżka masła |
![]() | 1 | łyżka mąki |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
![]() | olej do smażenia |