Obsmażyć na patelni pokrojone w paski lub kostkę mięsa pieczone, kiełbasę i boczek i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć na oleju pokrojoną
w kostkę cebulę. Dodać ją do mięsa, doprawić majerankiem, czosnkiem, słodką papryką i dokładnie wymieszać. Doda
bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dołożyć ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrojone w paski. Gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. W razie potrzeby zaprawić łyżką lub dwiema gorącego forszmaku. Dodać zasmażkę do dania, gotować do zgęstnienia. Podawa
z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.
Czas przygotowania: 45 minut
Koszt: ok. 20 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł
200 g | mięsa pieczonego (schabu, wieprzowiny lub szynki) | |
100 g | kiełbasy wędzonej | |
100 g | boczku pieczonego | |
1 | cebula | |
1 | papryka czerwona | |
500 ml | bulionu warzywnego | |
2 | łyżki koncentratu pomidorowego | |
3 | liście laurowy Galeo | |
6 | ziaren ziela angielskiego Galeo | |
1 | łyżeczka papryki słodkiej Galeo | |
1 i 1/2 | łyżeczki majeranku Galeo | |
1/2 | łyżeczki czosnku Galeo | |
1 | łyżka masła | |
1 | łyżka mąki | |
pieprz Galeo do smaku | ||
sól do smaku | ||
olej do smażenia |