Forszmak

Obsmażyć na patelni pokrojone w paski lub kostkę mięsa pieczone, kiełbasę i boczek i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni przesmażyć na oleju pokrojoną
w kostkę cebulę. Dodać ją do mięsa, doprawić majerankiem, czosnkiem, słodką papryką i dokładnie wymieszać. Doda
 bulion, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut. Dołożyć ogórki kiszone i paprykę czerwoną pokrojone w paski. Gotować jeszcze przez 5 minut. Dodać  koncentrat pomidorowy, wymieszać  i doprawić pieprzem i solą do smaku.
Przygotować zasmażkę: rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. W razie potrzeby zaprawić łyżką lub dwiema gorącego forszmaku. Dodać zasmażkę do dania, gotować do zgęstnienia. Podawa
z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania: 45 minut
Koszt: ok. 20 zł, koszt jednej porcji: ok. 5 zł
 

Czego potrzebujesz ?

200 gmięsa pieczonego (schabu, wieprzowiny lub szynki)
100 gkiełbasy wędzonej
100 gboczku pieczonego
1cebula
1papryka czerwona
500 mlbulionu warzywnego
2łyżki koncentratu pomidorowego
3liście laurowy Galeo
6ziaren ziela angielskiego Galeo
1łyżeczka papryki słodkiej Galeo
1 i 1/2łyżeczki majeranku Galeo
1/2łyżeczki czosnku Galeo
1łyżka masła
1łyżka mąki
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Wszystkie produkty