Gęś oczyścić w środku z podrobów. Do środka włożyć 1 jabłko pokrojone na ćwiartki. Posypać solą, rozgniecionym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Dokładnie natrzeć od zewnątrz i wewnątrz. Tak przygotowaną gęś można przechowywać pod przykryciem w lodówce przez ok. 12 godzin lub od razu upiec.
Piekarnik nagrzać do 230°C. Ułożyć gęś w brytfannie i włożyć do mocno nagrzanego piekarnika na ok. 20-30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, obłożyć dookoła pozostałymi jabłkami oraz cebulą, pokrojonymi w ćwiartki lub połówki, i przykryć. Obniżyć temperaturę do 150°C i piec przez ok. 4-5 godzin (godzinę na kg gęsi). Co jakiś czas podlewać powstałym podczas pieczenia sosem. Po upieczeniu rozciąć gęś, wyjąć jabłka i podzielić mięso. Podawać z pieczonymi ziemniakami, warzywami oraz sosem żurawinowym.
Czas przygotowania: ok. 6 h
Koszt: ok. 104 zł, koszt jednej porcji: ok. 13 zł
ok. 4-5 kg | wypatroszona gęś | |
3-4 | duże, kwaśne jabłka, np. reneta | |
2 | duże cebule | |
ok. 15 | ziarenek rozgniecionego pieprzu ziarnistego Galeo | |
4 | łyżeczki suszonego majeranku Galeo | |
2 | łyżeczki kminku Galeo | |
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
1 | łyżka soli |