- Przepisy
- >
- Ciasta i desery
- >
- Gruszki zapiekane pod kruszonką
Gruszki przekrój na pół i łyżką wydrąż pestki. Cukier, bakalie, mąkę (lub płatki owsiane) oraz przyprawy Galeo wymieszaj w jednym naczyniu. Dodaj rozpuszczone masło oraz miód i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia połóż połówki gruszek. Nałóż na nie przygotowaną kruszonkę i piecz przez 30-35 minut.
Czas realizacji: 15 minut (przygotowanie) + 35 minut (pieczenie)
Porcje: dla 2 osób
Koszt: ok. 18,30 zł (porcja ok. 9,15 zł)
2 | gruszki | |
1 | łyżka miodu | |
1 | łyżeczka cynamonu Galeo | |
1 | łyżeczka imbiru Galeo | |
50 g | rozpuszczonego masła | |
40 g | cukru | |
40 g | mieszanki bakaliowej (orzechy, suszone owoce) | |
40 g | mąki lub zmielonych płatków owsianych |