Przepis opracowany przez Macieja Wawryniuka, Doradcę Kulinarnego marki Galeo.
Mięso pokroić w grubą kostkę, doprawić oregano, papryką słodką, papryką ostrą pieprzem, czosnkiem oraz solą. Dodać kilka liści laurowych, białe wino, 2-3 łyżki soku z cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone w grube plastry marchew, pietruszkę i boczek, cząstki cebuli oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać.
Wyciąć 12-15 dużych kwadratów z papieru do pieczenia. Ułożyć trzy warstwy papieru pod różnym kątem tak, aby powstały rozety. Na każdej rozecie ułożyć mięso z warzywami, następnie plaster fety i pomidora. Oprószyć wszystko oregano i przykryć plastrem cytryny. Zwinąć do środka i zawiązać nitką na kształt sakwy. Piec 90 minut w temperaturze 170°C.
Czas przygotowania: 2 godz.
Koszt: ok. 18 zł, koszt jednej porcji ok. 4,5 zł
400 g | łopatki wieprzowej | |
1 | marchewka | |
1 | pietruszka | |
5 | dużych ziemniaków | |
1 | duża cebula | |
100 g | boczku wędzonego | |
4 | plastry fety | |
1 | duży pomidor | |
1 | cytryna | |
100 ml | białego wina | |
2-3 | łyżki oliwy/oleju | |
pieprz czary mielony Galeo | ||
czosnek granulowany Galeo | ||
papryka słodka Galeo | ||
papryka ostra Galeo | ||
oregano Galeo | ||
liście laurowe Galeo | ||
olej do smażenia |