Krem z białych warzyw

W dużym garnku rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka razem z czosnkiem, tymiankiem i majerankiem przez 3 minuty, aby przyprawy uwolniły swój aromat. Pozostałe warzywa pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć wszystko przez 5 minut ciągle mieszając. Zalać bulionem warzywnym i gotować przez ok. 25 minut aż warzywa będą miękkie i rozpadające się. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Odstawić zupę do przestudzenia. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z posypką z orzechów włoskich i grzankami lub pieczywem.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 16 zł, koszt jednej porcji: ok. 2,7 zł

Czego potrzebujesz ?

1cebula dymka
1seler
2pietruszki
1kwaśne jabłko
1/2pora
1koper włoski
3średnie ziemniaki
1,5litra bulionu warzywnego
20 mloleju rzepakowego
1łyżka tymianku Galeo
1/2łyżki majeranku Galeo
1/2łyżeczki czosnku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
orzechy włoskie i pieczywo do podania
Wszystkie produkty