Kruche rogaliki drożdżowe

Czas przygotowania: około 120 minut

  • Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami mąki.
  • Z mąki, margaryny, śmietany i roztartych drożdży zagnieść ciasto.
  • Uformować kulę i włożyć do garnka z zimną wodą tak, by ciasto było przykryte, pozostawić na 30 minut.
  • Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 2 – 3 milimetrów.
  • Pokroić na kwadraty o boku 5 centymetrów. Na środek każdego nałożyć trochę marmolady i zaczynając od jednego z rogów zwinąć w rulonik.
  • Końce skleić i wygiąć w rogalik. Całość posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem wanilinowym.
  • Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. 

Czego potrzebujesz ?

500 gmąki
250 gmargaryny
1/2szklanki śmietany 18%
200 gmarmolady
80 gdrożdży
1jajko
cukier wanilinowy Galeo
Wszystkie produkty