Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto na naleśniki: do wysokiego naczynia wlać sok marchewkowy, wbić jajka i dodać olej. Zmiksować, dodając oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodać mleko i wymieszać. Odstawić na około 15 minut.
Krok 2
Na patelni rozgrzać odrobinę oleju (tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika). Wylać porcję ciasta i smażyć, aż boki zaczną się lekko rumienić. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć na talerz. W taki sposób usmażyć wszystkie naleśniki.
Krok 3
Przygotować krem: daktyle zalać 1/2 szklanki wrzątku. Kaszę jaglaną wsypać do garnka i podprażyć na małym ogniu, aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat. Zalać ją wrzątkiem i przepłukać. Wlać świeżą, gorącą wodę (ok 2 cm nad poziom kaszy) i gotować, aż do jej wchłonięcia. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe oraz namoczone daktyle. Gotować do całkowitej miękkości kaszy i wchłonięcia płynów.
Krok 4
Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z bananem za pomocą blendera.
Krok 5
Tak przygotowanym kremem smarować każdy z naleśników, zwinąć boki do środka, po czym zrolować jak krokieta.
Czas przygotowania: ok. 30 min
* Przepis przygotowany przez Anetę Wojciechowską w ramach konkursu „Wracamy do szkoły ze smakiem” na WrzącaKuchnia.pl
![]() | 250 ml | soku marchewkowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) |
![]() | 2 | jajka |
![]() | 1/2 | łyżeczki cynamonu Galeo |
![]() | szczypta proszku do pieczenia | |
![]() | 1 | szklanka mąki pełnoziarnistej |
![]() | 0,5 kg | mąki pszennej |
![]() | 2 | łyżki oleju |
![]() | 50 ml | mleka |
![]() | 1 | banan |
![]() | 0,5 | szklanki suchej kaszy jaglanej |
![]() | 6 | daktyli suszonych |
![]() | 200 ml | mleka kokosowego |