Udźce lub skrzydełka z kurczaka umyć, oczyścić ze skóry, tłuszczu i kości. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Przygotować składniki do panierki. Do pierwszej miski wsypać mąkę, do drugiej wbić i rozbełtać jajka, a w trzeciej wymieszać przyprawę do kurczaka Galeo z bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki kurczaka kolejno obtaczać w mące, jajkach i bułce tartej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor. Odsączyć kurczaki na ręczniku papierowym. Podawać z frytkami, ketchupem i sałatą z pomidorami.
Czas przygotowania: ok. 25 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
500 g | udźca lub skrzydełek z kurczaka po oczyszczeniu | |
2 | jajka | |
50 g | mąki pszennej | |
100 g | bułki tartej | |
4 | łyżeczki przyprawy do kurczaka Galeo | |
olej rzepakowy do smażenia |