O marce
Produkty
Przepisy
Twoja kuchnia
Kontakt
Przepisy
>
Przekąski
>
Paluszki z kminkiem
Paluszki z kminkiem
Czas przygotowania: około 60 minut
Danie dla 4 osób
Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać ze smalcem „na piasek”, dodać część kminku, sól, żółtko, wlać drożdże.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blachę wysmarować tłuszczem, a wyrośnięte ciasto rozwałkować i wykrawać niewielkie paluszki.
Paluszki ułożyć na blasze, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać pozostałym kminkiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 15 – 20 minut w 180 stopniach.
Czego potrzebujesz
?
250 g
mąki
15 g
drożdży
50 g
smalcu
1/4
szklanki mleka
1
jajko
tłuszcz do smarowania blachy
sól
2
łyżeczki kminku Galeo
Wszystkie produkty