Przygotowanie:
Kaszę opłukać naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. Umieść w małym garnku, zalać wodą i gotować do miękkości ok. 15 minut. W tym czasie umyć papryki, odkroić górną część i oczyść z błon oraz pestek. W misce wymiesza
fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dolać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz włożyć do oczyszczonych papryk. Przykryć odciętą częścią. Piekarnik nagrzać do 180°C. Papryki piec przez 35 minut. Podawać z guacamole lub chutneyem z mango i pomidorów.
Czas przygotowania: 45 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
![]() | 4 | średnie papryki czerwone |
![]() | 100 g | kaszy jaglanej |
![]() | 100 g | fasoli czerwonej lub czarnej (ugotowanej lub z puszki) |
![]() | 50 g | kukurydzy z puszki |
![]() | 100 ml | przecieru pomidorowego |
![]() | 1/2 | czerwonej cebuli |
![]() | 1 | łyżka oliwy z oliwek |
![]() | 1 | łyżeczka papryki słodkiej Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka oregano Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 1/2 | łyżeczki cynamonu Galeo |
![]() | 1/2 | łyżeczki chili Galeo |
![]() | 1/2 | pieprz Galeo do smaku |
![]() | 1/2 | sól do smaku |