Przygotowanie:
Kaszę opłukać naprzemiennie zimną i ciepłą wodą. Umieść w małym garnku, zalać wodą i gotować do miękkości ok. 15 minut. W tym czasie umyć papryki, odkroić górną część i oczyść z błon oraz pestek. W misce wymiesza
fasolę, kukurydzę, przecier pomidorowy, ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy. Dolać oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz włożyć do oczyszczonych papryk. Przykryć odciętą częścią. Piekarnik nagrzać do 180°C. Papryki piec przez 35 minut. Podawać z guacamole lub chutneyem z mango i pomidorów.
Czas przygotowania: 45 min.
Koszt: ok. 12 zł, koszt jednej porcji: ok. 3 zł
4 | średnie papryki czerwone | |
100 g | kaszy jaglanej | |
100 g | fasoli czerwonej lub czarnej (ugotowanej lub z puszki) | |
50 g | kukurydzy z puszki | |
100 ml | przecieru pomidorowego | |
1/2 | czerwonej cebuli | |
1 | łyżka oliwy z oliwek | |
1 | łyżeczka papryki słodkiej Galeo | |
1 | łyżeczka oregano Galeo | |
1 | łyżeczka czosnku Galeo | |
1/2 | łyżeczki cynamonu Galeo | |
1/2 | łyżeczki chili Galeo | |
1/2 | pieprz Galeo do smaku | |
1/2 | sól do smaku |