Przygotowanie:
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach. Starte warzywa podsmażyć na patelni z kilkoma liśćmi laurowymi. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Usunąć liście laurowe. Do dużego naczynia włożyć podsmażone i ugotowane warzywa, ugotowaną kaszę, olej, chrzan, czosnek, tymianek i majeranek. Masę zblendować na gładki krem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki (ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.
Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 11 zł
![]() | 4 | średnie selery (ok. 1 kg) |
![]() | 400 g | ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy) |
![]() | 3 | ugotowane marchewki |
![]() | 1 | cebula |
![]() | 1 | łyżeczka czosnku Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka majeranku Galeo |
![]() | 1 | łyżeczka tymianku Galeo |
![]() | liście laurowe Galeo | |
![]() | 3 | łyżki tymianku Galeo |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
![]() | 100 ml | oleju rzepakowego |
![]() | 1 | łyżeczka chrzanu |
![]() | 1/2 l | bulionu warzywnego (ew. gorąca woda) |