Pasztet z selera

Przygotowanie:
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach. Starte warzywa podsmażyć na patelni z kilkoma liśćmi laurowymi. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Usunąć liście laurowe. Do dużego naczynia włożyć podsmażone i ugotowane warzywa, ugotowaną kaszę, olej, chrzan, czosnek, tymianek i majeranek. Masę zblendować na gładki krem. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wymieszać. Masę przełożyć do keksówki (ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 minut w temperaturze 180°C.

Czas przygotowania: ok. 1 h
Koszt: ok. 11 zł

Czego potrzebujesz ?

4średnie selery (ok. 1 kg)
400 gugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej kaszy)
3ugotowane marchewki
1cebula
1łyżeczka czosnku Galeo
1łyżeczka majeranku Galeo
1łyżeczka tymianku Galeo
liście laurowe Galeo
3łyżki tymianku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
100 mloleju rzepakowego
1łyżeczka chrzanu
1/2 lbulionu warzywnego (ew. gorąca woda)
Wszystkie produkty