1) Mango pokroić na mandolinie na cienkie paski, dodać imbir, pokrojoną w paski czerwoną paprykę, piórka czerwonej cebuli i posiekaną zieloną papryczkę.
2) Dodać ocet winny wymieszany z miodem i 2 łyżkami soku z limonki. Doprawić chili, czosnkiem i natką pietruszki. Delikatnie wymieszać.
3) Dorsza pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Piec 12 min. w temp. 175 st.
4) Dorsza podawać na mango, przed podaniem posypać posiekanymi orzechami.
Czas przygotowania 30 min.
Danie dla 4-6 osób
![]() | 600g | polędwicy z dorsza |
![]() | 2 | mango |
![]() | 4 | łyżki tartego imbiru Galeo |
![]() | 1 | czerwona cebula |
![]() | 1 | czerwona papryka |
![]() | 1 | ostra zielona papryczka |
![]() | 4 | łyżki octu winnego z białego wina |
![]() | 1 | limonka |
![]() | 3 | łyżki miodu |
![]() | 3-4 | łyżki posiekanych orzechów nerkowca |
![]() | natka pietruszki Galeo | |
![]() | chili Galeo | |
![]() | zioła prowansalskie Galeo | |
![]() | czosnek Galeo | |
![]() | pieprz czarny Galeo | |
![]() | sól |