Łososia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić rybę na 4 równe części. Nagrzać piekarnik do 190° C. Do naczynia żaroodpornego wlać wino i olej słonecznikowy, a następnie umieścić w nim łososia skórą do dołu. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać łyżkę masła.
Wymieszać sałaty, przekrojone na pół pomidorki i cebulę w piórkach. Dodać oliwę z oliwek. Łososia przybranego plasterkami cytryny podawać na sałatce.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 47 zł, koszt 1 porcji: ok. 12 zł
![]() | 600 g | fileta z łososia ze skórą |
![]() | 1 | cytryna |
![]() | 50 ml | białego wina |
![]() | 10 ml | oleju słonecznikowego |
![]() | 1 | łyżka masła |
![]() | szczypta koperku Galeo | |
![]() | pieprz Galeo do smaku | |
![]() | sól do smaku | |
Na sałatkę: | ||
![]() | 300 g | mieszanych sałat (radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska) |
![]() | 2-3 | łyżki oliwy z oliwek |
![]() | 100 g | pomidorków koktajlowych |
![]() | 1 | czerwona cebula |