Łososia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić rybę na 4 równe części. Nagrzać piekarnik do 190° C. Do naczynia żaroodpornego wlać wino i olej słonecznikowy, a następnie umieścić w nim łososia skórą do dołu. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać łyżkę masła.
Wymieszać sałaty, przekrojone na pół pomidorki i cebulę w piórkach. Dodać oliwę z oliwek. Łososia przybranego plasterkami cytryny podawać na sałatce.
Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 47 zł, koszt 1 porcji: ok. 12 zł
600 g | fileta z łososia ze skórą | |
1 | cytryna | |
50 ml | białego wina | |
10 ml | oleju słonecznikowego | |
1 | łyżka masła | |
szczypta koperku Galeo | ||
pieprz Galeo do smaku | ||
sól do smaku | ||
Na sałatkę: | ||
300 g | mieszanych sałat (radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska) | |
2-3 | łyżki oliwy z oliwek | |
100 g | pomidorków koktajlowych | |
1 | czerwona cebula |