Pieczony filet z łososia

Łososia opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić rybę na 4 równe części. Nagrzać piekarnik do 190° C. Do naczynia żaroodpornego wlać wino i olej słonecznikowy, a następnie umieścić w nim łososia skórą do dołu. Doprawić koperkiem, solą i pieprzem. Piec przez 20-25 minut. Pod koniec pieczenia dodać łyżkę masła.
Wymieszać sałaty, przekrojone na pół pomidorki i cebulę w piórkach. Dodać oliwę z oliwek. Łososia przybranego plasterkami cytryny podawać na sałatce.

Czas przygotowania: ok. 30 min.
Koszt: ok. 47 zł, koszt 1 porcji: ok. 12 zł 

Czego potrzebujesz ?

600 gfileta z łososia ze skórą
1cytryna
50 mlbiałego wina
10 mloleju słonecznikowego
1łyżka masła
szczypta koperku Galeo
pieprz Galeo do smaku
sól do smaku
Na sałatkę:
300 gmieszanych sałat (radicchio, rukola, endywia, sałata rzymska)
2-3łyżki oliwy z oliwek
100 gpomidorków koktajlowych
1czerwona cebula
Wszystkie produkty